Fitoterapija, liječenje ljekovitim biljem i pripravcima od ljekovitog bilja, predstavlja najstariji način liječenja raznih bolesti. Danas fitoterapija ima primjenu u prevenciji i liječenju blažih oblika bolesti. Posebnu pažnju treba obratiti upravo na njen preventivni karakter.

Kod liječenja fitoterapijom treba biti strpljiv jer rezulati mogu doći sporije od klasične medicine. Njezina važnost je u tome što putem bilja u organizam unosimo vrlo vrijedne tvari, kao što su eterična ulja, prirodne antioksidanse, flavonoide, vitamine, minerale, enzime i sl., te ga na taj način činimo otpornijim, odstranjujemo štetne tvari i poboljšavamo mnoge metaboličke procese u organizmu.

Ljekovito bilje danas se primjenjuje u različitim farmaceutskim oblicima:
  • vodene iscrpine (macerati, infuzi i dekokti)
  • alkoholne iscrpine (tinkture-biljne kapi)
  • uljne iscrpine (macerati)
  • tablete i kapsule
  • sirupi

Aktivne tvari važne za ljekovito djelovanje biljke često se nalaze samo u jednom dijelu biljke, koji se onda koristi kao biljna droga. Pojam biljna droga u farmaciji se odnosi na osušene i usitnjene dijelove biljke u kojima su smješteni ljekoviti sastojci. To su: list-folium, cvijet-flos, korijen-radix, nadzemni dio biljke–herba, kora–cortex, plod-fructus, sjeme-semen, gomolj-rizom.

Ovisno o tome koji dio biljke koristimo za izradu iscrpina, uz vodu kao otapalo izrađujemo:

- macerate (za biljke koje sadrže termolabilne sastojke, npr. biljne droge sa sluzima; biljne droge maceriramo u prokuhanoj, ali ohlađenoj vodi na sobnoj temperaturi kroz pola do sat vremena te procijedimo, a prije pijenja lagano zagrijemo)

- infuze (za mekše dijelove biljke, plodove ili sjemenke; slijedimo uobičajene pripreme "čaja"- bljne droge prelijemo kipućom vodom, poklopimo i pustimo da odstoje 10-20 minuta, procijedimo);

- dekokte (za tvrđe dijelove biljke; biljne droge stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoje poklopljeni 20ak minuta, a zatim procijedimo).


Neke od ovih proizvoda na tržištu nalazimo u obliku dodataka prehrani ili biljnih lijekova. Navodimo nekoliko najtraženijih proizvoda u našoj ljekarni:


proizvod
MENOVAL (AKTIVAL)
MENOVAL je dodatak prehrani koji služi kao prirodna pomoć ženama u menopauzi, kod navala vrućina, promjena raspoloženja, nemira, noćnog znojenja i svih ostalih premeno- i postmenopauzalnih simptoma. Kako se period menopauze približava, razine spolnih hormona (estrogen i progesteron) u tijelu svake žene se smanjuju i postaju sve najpravilnije, a očituju se kao razne promjene. Ta razdoblja života žene (premenopauza i menopauza) često bivaju vrlo burna. MENOVAL je inovativan, prirodan proizvod koji sadrži patentiran ekstrakt ženskih cvjetova hmelja te ekstrakte lista matičnjaka i sjemena konopljike. Prirodni estrogen hmelja te progesteron konopljike dokazuju visoku učinkovitost pri smanjenju menopauzalnih simptoma. Zbog čestih promjena u raspoloženjima, kao i nervoze koja se zbog hormonalnih promjena javlja kod žena u vremenu promjena, MENOVAL sadrži i visokokvalitetne ekstrakte matičnjaka (melisa), koji djeluju blago smirujuće i opuštajuće. Preporučeni dnevni unos: 1 kapsula dnevno
proizvod
RIZOLIP (AKTIVAL)
Rizolip® je dodatak prehrani koji služi kao prirodna pomoć kod povišenih triglicerida i kolesterola u krvi. Sadrži ekstrakte fermentirane riže uz pomoć kvasaca M. purpureus, a popularno se zove i „crvena riža“. Crvena riža tradicionalno se stoljećima koristi u Kini i diljem Azije kao hrana i biljni lijek. Učinak i djelotvornost crvene riže kao dodatka prehrani pripisuje se prirodnim inhibitorima hidroksimetilglutaril-CoA reduktaze (enzim koji kontrolira sintezu kolesterola u jetri), odnosno monakolinima, supstancama ključnim za djelotvornost crvene riže u smislu smanjenja ukupnog kolesterola, „lošeg“ LDL kolesterola i triglicerida u krvi. Osim toga, fermentacijskim procesom nastaju brojni spojevi: ostale vrste monakolina, biljni steroli, nezasićene masne kiseline, probavni enzimi, vitamini B skupine (posebice niacin) i ostali koji doprinose učinku i djelotvornosti proizvoda. Preporučeni dnevni unos: dva puta dnevno 1 do 2 kapsule
proizvod
PROSTATOL (ENCIAN)
PROSTATOL je dodatak prehrani za bolju funkciju prostate i mokraćnih puteva. Prirodno rješenje neugodnih muških simptoma. 100 % biljno. Upalni procesi muške spolne žlijezde prostate i njeno povećanje jedan su od najčešćih zdravstvenih problema muškaraca srednjih godina. Sa starenjem i hormonalnim promjenama ta žlijezda raste, tako da iza 50. godine čak 80% muškaraca ima dobroćudno povećanje ili adenom prostate. Sastojci PROSTATOLA: sabal palma, sjemenke bundeve, beta sitosterol- Phytopin®, Pygeum africanum. Formula obogaćena sitosterolom (biljnim sterolom) smanjuje simtopme povećanja ili adenom prostate: poboljšava protok mokraće, smanjuje bolove i upale, smanjuje čestu potrebu za mokrenjem, pospješuje potpuno pražnjenje mjehura, ... Prostatol poboljšava probleme s prostatom ali ne uzrokuje impotenciju, koja je često zamijećena kao nuspojava nekih lijekova.
0 1 2

Ukoliko neki od proizvoda trenutno nemamo na zalihi sa zadovoljstvom ćemo ga naručiti za Vas u što kraćem vremenu.